Artvin-Barosu’ndan-KınamaArtvin  Baro Başkanı Av. Ali Uğue Çağal, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Çağal, yakın tarihimizin en şanlı zaferlerinden olan Çanakkale Zaferi’nin, tarihin akışını değiştiren olaylara sahne olduğunu söyledi.  Av. Ali Uğur Çağal, “Ulusumuzun üstün cesaret ve özverileriyle yazdığı, tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, her şehidimiz, vatan ve ulusumuzun geleceğini çizmiştir” dedi.   103. yılını kutladığımız Çanakkale Deniz Zaferi’ni, kendisinden kat ve kat güçlü olan ordulara geçit vermeyen Ulusumuzun üstün cesaret ve özverileriyle yazdığı, tarihte eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı olarak niteleyen Çağal,

“Öncelikli hedefleri; topraklarımızı paylaşmak, ulusumuzu köleleştirerek, insanımızın canını, kanını, yeraltı – yerüstü kaynaklarımızı ve emeğimizi sömürmek amaçlı girişimlerin en önemli duraklarından birisi, 1914-1918 tarihleri arasında, “Emperyalist Güçlerin Dünyayı Paylaşım Savaşı” olarak nitelendirebileceğimiz 1.Dünya Savaşı’nın bir bölümünün gerçekleştiği en kanlı ve destansı sahnelerinden birisi Çanakkale’dir. Burada geçen her saniye, kullanılan her an, her şehidimiz, vatan ve ulusumuzun geleceğini çizmiştir” şeklinde konuştu.

Çanakkale ruhunda ; kardeşlik, hak hukuk, mertlik, yiğitlik, insanlık dersleri olduğuna işaret eden Çağal, “Çanakkale muharebeleri sırasında Atatürk’ün verdiği “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” emri ile birlikte kazanılan Çanakkale Zaferi; bağımsızlığımızı savunmak, yurt topraklarımızı korumak için yapılan kutsal savaşlardır. 18 Mart’lar, olağanüstü özverilerle, kan, gözyaşı ve nice can pahasına ulaşabildiğimiz bağımsızlığımız ve Cumhuriyetimize, çok büyük bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlarımıza sahip çıkma bilinç ve irademizin tazelendiği, güçlendiği günlerdir” dedi

2221A2A12ABABD4AB2EC7DB2rİngiliz Aspinall Oglander isimli General’in, ‘İngilizlerin Gelibolu Seferi’nin resmi tarihinde ‘Türk askerlerinin savaş ve dövüş hususunda sahip bulunduğu niteliğin önceden fark edilmemiş olması, İngilizler için felaket olmuştur. Türk askerinin ne yaman muharip olduğunu İngilizler, kendileriyle dövüştükten sonra acı tecrübe ile anlamışlardır’. sözünü anımsatan Çağal,  tarihi geçmişe bakıldığında Çanakkale Savaşları’nın, Balkan Savaşlarından sonra Anadolu’ya sıkışmış bir Ulusun yeniden dirilişinde önemli bir zafer olduğunu, bu anlamda Türkiye tarihinin iyi okutulması ve iyi öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Çağal,, duygu ve düşüncelerini şöyle tamamladı:

“Çanakkale savaşları fedekârlığı, vatan sevgisini, şehit olmayı göze alan bir ulusun, yenilmeyeceğini ortaya koymuştur. Bugün Çanakkale zaferinin 103. yıl dönümünde başta; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü,  düşünce arkadaşlarını ve bu uğurda canlarını seve seve veren aziz şehitlerimizi rahmet, minnet, saygıyla anıyorum.”  Dedi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK