Bin Kişilik Temizlik İşi İçin 13 Bin Başvuru…
Ömer Şan

AKP’li Kilis Belediye Başkan Hasan Kara’nın, 76 yaşındaki annesi Raziye Kara’nın, İl Tarım Müdürlüğü’nde, Toplum Yararına Çalışma Programı adı altında gerçekleştirilen programla, İŞKUR’dan işe başlatılarak, kendisine maaş bağlandığının ortaya çıkmasından sonra, Rize’de de benzer bir durum ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, Rize’de işe alınacağı kaydedilen ve İŞKUR aracılığıyla alım yapılacak olan 1000 (bin) kişilik TYP için 12 binden fazla başvuru yapıldığı bildirildi.

Rize genelinde belediye ve kamu kurumları bünyesinde ‘Toplum Yararına Programı’ (TYP) kapsamında, temizlik işlerinde çalıştırılmak üzere alınacak 1000 kişilik iş için 17 Aralık’ta başlayan iş başvuruları, 21 Aralık’ta sona erdi.

            6 Ay Süreli Temizlik İşi

İşe alınacak bin kişilik TYP işi kapsamında, 12 bin 777 kişinin, 6 ay süreli temizlik işlerinde çalışmak için başvuruda bulunduğu öğrenilirken; iş başvurularında, erkek adaylar için 35 yaş üstü şartı olduğundan, 11 bin 142 kişinin Noter kurasına tabi tutulacağı bilgisine ulaşıldı.

Alınan bilgilere göre, 35 yaş altı olup başvuruda bulunan ve listede değerlendirilecek olan 1,635 erkek adayın ise kura dışı kalacağı ifade edilirken; 35 yaş altı erkeklerin kuraya katılabilmeleri için “kuruma alınacak kişi sayısı kadar başvuru olmaması gerekir” şartına takıldığı bildirildi. Buna göre, tüm kurumlar için alınacak sayının üzerinde başvuru olduğundan bu kişilerin kuraya giremeyecekleri öğrenildi.

            Yaş Sınırlaması

Bu arada olayı ortaya çıkaran, Olay gazetesinden İbrahim Köroğlu, “18-35 yaş aralığındaki erkekler, İŞKUR’un TYP başvurularında 2. torbaya atılırken, yani yeterli başvuru olmaması durumunda başvuruları değerlendirilecek,  60-65 yaşlarındaki nineler ve teyzeler başvuruda bulunup işe girebiliyor” dedi.

Mükemmel Uygulama!

İŞKUR Genel Müdürlüğü böylece TYP’de çığır açacak bir buluşa ve kampanyaya imza attığını ileri süren Köroğlu, “Mükemmel bir uygulama, 60-65 yaşlarındaki teyzelerin işe girebilmeleri için ‘Haydi Teyzeler İşe’ ve ‘18-35 Yaş Aralığındaki Erkekler Evde Çocuk Bakmaya’ kampanyasını başlattı. İŞKUR Genel Müdürlüğünün TYP’deki bu müthiş buluşu nedeniyle Rize’de 1000 kişinin alınacağı TYP’de 18-35 yaş aralığında olup, TYP’ye başvuran 1635 erkek, kuraya giremeyerek elendi. Onların yerine 60-65 yaşlarındaki nineler, teyzeler, noter kurasıyla işe giriyor” şeklinde ifadeler kullandı.