Barış Arifoğlu

Köy kökenli bir aileden geliyorum.Annem ve babam gibi bende köyde doğdum. Babamın ögretmen olması nedeniyle çocukluğum Türkiye ‘nin farkı yerlerindeki köylerde geçti.İlk kasaba tarzı küçük bir şehirde yaşamaya başladığımda ortaokula yeni başlamıştım daha. Biz aslında köyden şehire giden 2. kuşak sonradan şehirli olmaya çalışan ailelerdeniz.

Albümümüzdeki siyah beyaz fotoğraflara bakarım bazen. En sevdiğim siyah-beyaz  fotoğraflardan biri annemle babamın yeni evlendiklerinde köyde çekilmiş bir fotoğraftır mesela.Yıl 1975. Annemdeki modern bir kıyafet var. Karadenizli bir köylü kız bu. Şehirli , okumuş yazmış bir kızdan bahsetmiyoruz. Başı örtülü  ama deve hörgücü gibi değil , hoş ve çok estetik ve modern bir tarzda. Açık kalan saçının bir kenarı güzelce düzenlenmiş .Babamın köy şartlarındaki  kıyafeti  Kartal Tibet tadında, saçları Tarık Akan karizmasında, tıraşını olmuş , temiz yüzlü. Annemin güzel kıyafeti Hale Soygazi filmlerindeki kostümler gibi, yüzü aydınlık..

Köylü ama şehirli gibi. Belli ki modernizme bir uyum çabası var , muhafazakârlığı bir reddediş var..

Bu kırılma hangi an yaşandı bilmiyorum..

Şimdinin genç kızları deve hörgücü türban takıyor. Erkek olanlar kahvede oturup “dünya bizi kıskanıyor” goygoyunda ömür tüketiyor..

Çocukları; Özcan Deniz dinliyor, Mahsun Kırmızıgül sinemasını övüyor, arabada klip çekip facebook ta canlı yayın yapıyor. Her türlü hilenin, düzenbazlığın içinde ama instagram’ da nargile, pompalı tüfek, türk bayraklı araba, “hayırlı cumalar” mesajı paylaşıp, sağa sola sürekli delikanlılık dersi verip kendi gibi düşünmeyenlere küfür ediyor..

Herkes dindar ama faizcilik, tefecilik, adam kayırma serbest. Nifak serbest. Küfür, dedikodu, kabalık, bencillik, kadına şiddet, çocuk istismarı, nankörlük serbest..

Bu kırılma nerede yaşandı bilmiyorum..

Aile albümümüzde, 23 nisan gösterisinde bandoda üniformasıyla trampet çalan çocuk, şimdi Silivri’ de arsa kovalayıp tanıdıklarına  yüksek fiyattan okutma peşinde..!

O askılı şortlu çocuğun fotoğraf albümümüzde yer almış, modern baloları aratmayan düğün fotoğrafıyla bugün onun oğlunun facebook’ undaki Bağcılar – Kısmetim-1 Düğün Salonun’da yapılan 3.sınıf pastalı ve meyve sulu düğün fotoğrafını kıyas edince kırılmayı ve geriye gidişi tüm hücrelerinizde hissediyorsunuz!!

Sahi bize bunu kim yaptı?