Yaşamını yitiren DEV-YOL’un  önderlerinden  ve ÖDP’nin kurucularından Haydar İlker’i yoldaşları, dostları ve sevenleri sonsuzluğa uğurladı.

Haydar İlker için ilk tören İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu’nda yapıldı. Geniş katılımın olduğu törene ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, EMEP Genel Başkan Yardımcıları Şükran Doğan ve Fevzi Ayber, KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ile Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve bağlı odaların başkanlarının yani sıra emek ve demokrasi güçlerinin temsilcileri de katıldı.

İlker’in cenazesi, törenin yapıldığı salona DEV-GENÇ Marşı eşliğinde getirildi.

Törende Haydar İlker ve devrimci mücadelede yitirilenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Yapılan konuşmalardan sonra Haydar İlker Cebesi Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haydar İlker, Haydar İlker’i anlatıyor: Kendi maceram

1949’luyum; 1966’da Ankara Koleji’ni bitirdim, 66-68 arası Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi’nde okudum. Sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümüne geçip kendimi Trabzon’da buldum.

Haziran 1968’deki DTCF işgalinde oradaydım ama örgütlü bir öğrenci değildim. İşgale, forumlara katıldım öğrencilerin çoğu gibi. TİP beni pek etkilemedi, hatta bir arkadaşımın yakasında TİP rozeti görünce, “Ne bu ya” dediğimi hatırlıyorum.

Başta sosyaldemokrat olarak bütün eylemlere katılıyordum, yoğun tartışmalardan sonra 1969 ortalarında sosyaldemokratlardan ayrıldım, devrimcilerin safına geçtim.

Ertan Saruhan, Denizler, ibolardan (Kaypakkaya) (16) ama en çok Mahir’den etkilendik tabii, Siyasal’da Mahir Çayan’ın konuşmalarını dinleme şansı yakalayanlar ballandıra ballandıra anlatırlardı. Cemaat ilişkisi şeklinde demesem de hepimiz fabrikasyon şekilde MDD’ci olduk, devamla Kırmızı Aydınlık, sonra da THKP-C, KTÜ devrimcileri de toptan THKP-C’yi desteklediler.

1980 darbesi olduğunda MTA’da jeoloji mühendisi olarak çalışıyordum. Devrimci Yol davasından içeri alındım. Önce ana dava içinde mütalaa edildim, daha sonra benim adıma bir dava açıldı. Otuzdan fazla kişi birlikte yargılandık. Hepsi MTA’lı idi. 5 yıl hapis, 20 ay da Konya’da gözetim cezasına çarptırıldım.

3 yıla yakın yattıktan sonra tahliye oldum. Eşimin işi Ankara’da olduğundan gözetim cezasını Ankara’ya aldırdık. 10 ay boyunca Aşağı Ayrancı karakolunda açılan deftere imza attım. Gözetim cezalarının kaldırılması üzerine imza faslı sona erdi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) kuruluşunda yer aldım, ÖDP genel başkan yardımcılığı yaptım. Halen ÖDP’deyim, mühendis olarak çalışmaya devam ediyorum.

Ankara Koleji Mezunları Derneği kurucularındanım ve kurucu ikinci başkanıyım. iki kez evlendim. İki kızım ve bir oğlum var. Kars’ta doğdum, Ankara’da büyüdüm ve halen yaşıyorum, Trabzon’da kendim oldum. Bu üç kentin bende apayrı yerleri var. (NM/DB)