Halkevleri heyeti bugün “İnsanlık sınırda kalmasın, mülteciler savaş kozu olarak kullanılamaz” diyerek Edirne’ye gitti.

Mültecilerin ihtiyaç duyduğu temel malzemeleri de yanlarında götüren Halkevleri heyeti, dağıtım noktası olan Edirne Tabip Odası sosyal tesislerine teslim etti. Öncelikle Pazarkule sinir kapısına 5 km uzaklıktaki Tunca Köprüsü bölgesine giden Halkevleri Heyeti mültecilerle konuştu.
Halkevleri Genel Sekreteri Özge Ozan burada yaptığı gözlemler sonucunda şöyle konuştu:

Edirne'de bulunan Halkevleri Heyeti adına Özge Ozan açıklama yaptı: Bugün mültecilerle dayanışma amaçlı geldik ama asıl yapmamız gerekenin iktidarın savaş politikalarını durdurmak olduğunu biliyoruz. #SavaşaHayir

Halkevleri paylaştı: 5 Mart 2020 Perşembe

“Buradaki insanların çoğu Suriye’den Türkiye’ye geldiler ve burada karşı kıyıya geçebilecekleri umudu ile günlerdir buradalar. Bir çoğu Yunanistan tarafına geçmişler ancak özellikle maskeli ve sopalı kişiler tarafından dövülerek ve sövülerek geri gönderilmişler. Birden fazla yere aslında sürgün ediliyorlar. Bir yerde konakladıkları zaman hızla gelip bu yeri değiştirmeleri gerektiği söyleniyor. Dün akşam yoğun yağmur altında tüm eşyaları ıslanmış halde bir pazar yerine sığınmış ve gün içinde o pazar yerini boşaltmaları istenmiş. 
 
Buradaki manzaraya günlerdir herkes şahit oluyor burada bir insanlık dramı yaşanıyor. Bunun bir nedeni var siyasal iktidarın savaş politikaları. İki yüzlü politikalarının sonuçlarını yaşıyoruz. İktidar İdlib’deki hezimeti unutturmak için yabancı düşmanlığı ile birlikte mülteci gündemini yeniden gündeme getirdi. Bir yandan da bir umutla sınıra gelen insanların Yunanistan ve Avrupa Birliği politikalarıyla buraya sıkıştırıldığını görüyoruz. 11 yıldır devam eden savaşta mültecileri her zaman bir savaş kozu olarak kullandılar. Biz Halkevleri heyeti olarak buraya dayanışma için geldik. Çeşitli temel ihtiyaç malzemeleri getirdik ama asıl yapmamız gereken iktidarın savaş politikalarının durdurmak olduğunu mültecilerin hakları olduğunu yüksek sesle söylemek olduğunu biliyoruz. Ve buna artık bir son verilmeli. İnsanlık sınırda kalmamalı. Bu iki yüzlü politikaların teşhir edilmesi ve bir dayanışma örgütlenecek ise bunun savaş karşıtı bir politika ile birlikte örgütlenmesi gerekmektedir. Savaşa hayır demek yasaklanamaz. Bu insanlık dramı gizlenemez. Ve bu dramın asıl sorumluları hiçbir koşulda suçlarını örtemez.”
Halkevleri heyeti buradan Pazarkule Sınır Kapısı’na gitmek istedi ancak kapının 2.5 km ötesinde kurulan barikat nedeniyle geçiş izni verilmedi. GBT sorgulaması yapıldı. Ardından Edirne Otogarına giden heyet burada çoğunluğunu Afganların oluşturduğu mültecilerle konuştu.