Protestan Kiliseler Derneği tarafından hazırlanan 2019 yılına ait hak ihlalleri raporunda, Türkiye’deki Protestan Hristiyanlara yönelik hak ihlalleri ve ayrımcı uygulamalar sıralanmaktadır.

Protestan Hristiyan din görevlileri ve topluluk üyelerinin sınır dışı edilmeleri, kendilerine vize, ülkeye giriş veya oturum izni verilmemesi, topluluklarının düzenlediği yıllık toplantılara katıldıkları için kriminalize edilmeleri sözü edilen raporda öne çıkan hak ihlalleri arasında yer almaktadır. Ayrıca raporda, nefret suçları ve bu suçlardaki cezasızlık pratikleri de vaka örnekleriyle ortaya konmaktadır.

İçişleri Bakanı’na soruyoruz: “Protestan Hristiyanların sınır dışı edilmelerinin ve seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmasının gerekçesi nedir?”

Konuyla ilgili olarak, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘ya aşağıdaki soruları yöneltti:

  1. Protestan Hristiyan bireylere yönelik sınır dışı edilme, Türkiye’ye girişin engellenmesi ve vize verilmemesi gibi ayrımcılığa karşılık gelen uygulamalar olduğu iddiaları doğru mudur?
  2. Protestan Hristiyanların sınır dışı edilmelerinin ve seyahat özgürlüklerinin kısıtlanmasının gerekçesi nedir?
  3. Bakanlığınızın, eşitlik ilkesinin ve ayrımcılık yasağının eksiksiz biçimde uygulanacağı, nefret suçlarını ortadan kaldırılacak politika ve eylemleri olacak mıdır?