Metin Gümüş

Reis’in 11 Mart Çarşamba grup toplantısı üzerine.

Öncelikle şunu söylemek gerekir. Reis ‘Bay Kemal’dan’ bir hayli etkilenmiş. Malum, ‘Bay Kemal’ grup toplantılarında ki konuşmalarını bazan görsellerle destekler. Reis bunu dahada ileri taşımış, ‘Bay Kemal’ gibi yanında taşıdığı afiş, poster veya yazılı belgelerle değil bir video filimle destekliyor konuşmalarını.

Bu grup toplantısındaki Video; Türk askerinin İdlib’deki varlığını meşrulaştırmak için hazırlanmış bir video. Video da kafamı karıştıran ve ben de, bazı çağrışımlara neden olan kısımlar var. Önce kafamı karıştıran kısma değineceğim, sonra çağrışımlar…. ve bir sorum olacak.

Videon’nun bir yerinde, Erdoğan, Putin görüşmesi ve ortaya çıkan durumdan bahisle, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sovyet Lideri Vilademir Putin İdlip’de yaşayan miliyonlarca masum sivilin yaşamlarını güven altına aldılar” deniliyor.

Kafamı karıştıran husus şudur ki, bahsedilen Putin; İdlib’de 35 çocuğumuzu katlettiren Putin midir yoksa İdlib’deki ‘masum’ insanların hayatını koruyan Putin mi?

Çağrışımlara gelince; yine videonun bir yerinde, “gözlem noktalarımız ve askerlerimiz İdlip’deki masum insanların hayatlarını korumak için kendi hayatlarını vermeye hazırdılar” deniliyor.

Bu ifade bana Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı’nı çağrıştırdı.

Nazım Destan’ın son bölümünün (8.bölüm) sonlarına doğru bir yerde şöyle diyor.

“98956 tüfek
ve şoför Ahmet’in üç numrolu kamyonetinden
yedi buçukluk şnayderlere, on beşlik obüslere kadar,
bütün aletleriyle
ve vatan uğrunda,
yani, toprak ve hürriyet için ölebilmek kabiliyetleriyle
Birinci ve İkinci ordular
baskına hazırdılar.”

Hem görselde hem de şiirde bahsedilen askerler her ikisi de bir şeyler için ölecekler.

Birisi ” birilerinin; ülkemiz dışındaki bazı grupların ki- bunların içinde terörist olarak kabul edilen gruplar da var- hayatlarını garanti altına almak için ölüme hazırlar. Bu uğurda ölecekler ve öldüler de…

Diğerleri ise;
“vatan uğrunda, yani, toprak ve hürriyet için” ölüme hazırdılar ve öldüler.

Soru şu:
Sahiden aynı mı bu ölümler?