Sami Özçelik / Artvin

15032891_10206467175512754_3507365695771867288_nSürdürülebilir Yaşam Film Festivali sona erdi. 18- 19-20 Kasım tarihleri arasında aynı anda eş zamanlı olarak 20 il ve ilçede 8 ülkede başlayan etkinlikte 25 uzun ve kısa belgesel film gösterildi. Artvin Tema İl Temsilciliği, Genç TEMA Topluluğu, Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Faal Gazeteciler Derneği, Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin desteklediği ve ücretsiz olarak halka açık olan etkinlikte ilk gün “Ekonobiz belgesel filmiyle start alındı. Yaşayan Tohum, Yaşayan Toprak ve Kombit Kooperatif filmlerinin ardından etkinliğin ilk konuşmacısı, Etkinliğin paydaşlarından birisi olan Artvin kadın Girişimciler Turizm Geliştirme kooperatifi Başkanı Hatice Nur Ersöz oldu. Ersöz Kadın girişimcilerin sorunlarını dile getirdi. Artvin’de, Türkiye’de ve dünyada kadın olmanın zorlukları, buna karşın girişimci kadınların mücadelesini ve yaşadıkları zorlukları anlattı.


15109567_10206467175232747_2144315558859394827_n15 dakikalık aranın ardından “Şİşedeki Mesaj” ve Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin en önemli belgesel filmi “Gölün Kızı” filmi gösterildi. “Gölün Kız”ı filmi adeta Artvin’i anlatan ve Artvin’in yaşadıklarını hatırlatan sahne ve replikleriyle izleyenleri duygulandırdı. Peru’daki Altın madencilerinin Lima halkına yaşattıkları zorlukları konu alan filmin ardından ikinci konuşmacı gazeteci Sami Özçelik söz aldı. Özçelik, izlediği “Gölün Kızı” filmi ile adeta 16-21 Şubat 2016 tarihleri arasında Artvin Halkının yaşadıklarını yeniden hatırladığını ve gözyaşlarını tutamadığını belirterek; “ Gölün Kızı filmi beni çok etkiledi. Gözyaşlarımı tutamadım. Işıklar kapalı olduğu için gözyaşlarımı sakladım. Maden şirketlerinin dünyanın her yerinde aynı duygusuzluk ve acımasızlıkla saldırdığını gördük. Bu yarı belgesel, yarı film. Yani gerçek sahneler de kullanılmış. Beni etkileyen sahnelerden birisi de din adamı pederin bu davada en önde yer alması oldu.

dscf1303Keşke bizim din görevlileri de doğayı katletmenin dini yönünü siyasilere veya maden şirketlerine aktarabilseler. Peygamberimizin doğa sevgisinden Hadisinden söz etseler. Kıyamet günü de olsa elinizdeki fidanı dikin diyerek dinin bu konuda bakışını aktarsalar. Benim konum. Maden ve HES projelerinin yereller üzerindeki etkisi. Etkileri o karda çok ki. Kültürel, coğrafi, ekonomik, sosyolojik her alanda olumsuz etkilenmektedir. Çünkü geleceğinden endişe eden halk yatırım yapamıyor. Geleceğe dair planlar yapamıyor. Madencilerin sadece kendi işine lazım olan metali çıkaracak. 150- 200 kişinin çalışacağı ve birkaç 10 yıl içerisinde o bölgeyi mahvedecek projenin olumsuz çok yanı var. Bunu aslında herkes çok iyi biliyor. Bir şey olmayacak deseler de Artvin halkı ne olacağını çok çok iyi biliyor. Yusufeli, Aşağı Yukarı Hot… Buralarda siyanür havuzları kurulacak. Bu halkın psikolojisinin iyi olması mümkün mü?

Buradaki kadın karakter Nelida yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’a benziyor. Onun ardından gidenler de Artvin Halkı…” diyerek sözlerini tamamladı.

Sohbetin ardından “Dünya kadar zaman” ve “Atık Felaketi” filmleri gösterildikten sonra birinci gün sona erdi.

Festivalin 2. Günü gösterilen ilk film ise “Çiftçinin Çağı, ardından “Yeni Bir yol” filmi gösterildi. “Kırlangıç Projesi” “Değişimin Kanatları” “Kendimiz yapabilir miyiz?” belgesellerin ardından 2. Günün ilk konuğu AFGAD Kurucu Başkanı Yaşar Kars oldu. Kars Ticaretin sistem içerisindeki yeri, doğru yatırımın yolları ve başarılı olmuş kişilerin hayat hikâyelerinden kesitler sundu.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali “Bangalore’de Atık Yönetimi ve geri Dönüşüm belgeseli ve “Hedef Sıfır” kısa filminin ardından Programın açılışında sunuculuk yapan Reklamcı, Gazeteci Şakir Kara Reklam dünyasının etkilerini anlattı.

Sohbetin ardından “Sökme” “Tarzan Kemal” Bir kentli Hikâyesi filmin gösterimi yapıldı. Günün 3. Ve son konuşmacısı Gazeteci ve girişimci Aydın Tatar Hayat hikâyesini anlattı. Başarı yolunun yılmamak ve birlikte hareket etmekten geçtiğini söyledi.

Festivalin Son günü ise “Kullan Yer Kaşıklarının hikâyesi” Yeni Bir Paradigmanın Eşiğinde İşbirliği Kültürü” filmlerinin ardından Ayşe Şahintürk konuşmacı olarak izleyicilerle buluştu. Sohbetin ardından, Toprağa Dönüş,” Saraylar Diyarı” filmleri gösterime sunuldu. Etkinliğin son konuşmacısı Gazeteci, İsmet Başar oldu. Başar, Yerel gazeteciliğin sorunlarını anlattı. Başar, bu organizasyonda Artvin Faal gazeteciler Derneği’nin paydaş olduğunu, gelecek etkinlikte bu yıl yaşanan eksikliklerin yaşanmaması için tecrübe edindiklerini ve bunları not aldığını söyledi. Etkinliğin finalinde ise “Ortak Bir Halk, Uganda” ve 80 dakikalık “ Kırık Diyar filmleri gösterildi. 3 gün süren etkinliğin geniş olarak önümüzdeki günlerde değerlendirmesi yapılarak yerel ve ulusal basınla paylaşılacak.