Haber: Sami Özçelik

İL ÖZEL İDARESİ SUYU ACİLEN BORULARLA DEREYE BAĞLASIN!

Küçük Sanayi Sitesi Artvin’in ekonomi can damarıdır. İstihdam burada, çalışma, üretme burada bulunan 106 işyerinde yapılıyor. Yüzlerce istihdam sağlayan, üreten bir yerde sıkıntılar, sorunlar da oluyor.

Sanayi’nin arka tarafında Lomaşen ile Sotibar arasında Lomaşen, Sotibar yolu boyunca akıp gelen sulama suyu sanayinin ortasından aşağıya akıyor. Özellikle kışın su gerekmediği için bırakılan bu su aslında dolgu olan Sanayi alanına büyük zarar veriyor.

wp_20161214_039YILLARDIR BU SORUN YAŞANIYOR

Yazın sulama suyu ihtiyacı fazla olduğu için bu su buradan çok nadir akıyor. Kış boyunca akması ise sorunlara neden oluyor. Özellikle Ormanlı Orman Ürünleri Sanayi’nin bulunduğu yer ile hemen yanında bulunan Dilara Mobilya gibi Ahşap Ürünleri Sanayi işyerlerini etkileyen bu durumun bir an önce düzeltilmesini isteyen Sanayi Esnafı, yıllardır bu sorunun yaşandığına dikkat çekti.

BURASI OLMADAN ÖNCE ARTVİN’İ HATIRLAYIN…

Bu sorunun bir an önce ortadan kaldırılmasını isteyen esnaf; “Biz Artvin Küçük Sanayi Sitesi Esnafı olarak üretiyor, çalışıyor ve istihdama katkı sunuyoruz. Burası gerçekten Artvin için yapılmış en güzel işlerden, en güzel projelerden biri olmuştur. Burası yokken, Artvin’in hali neydi, hatırlayın. Artvin burası sayesinde güzelleşti. Çünkü sanayi işyerleri burada toplandı. Yapanlara, yatıranlar, sebep olanlara teşekkür ediyoruz.

wp_20161214_010SOTİBAR’IN SULAMA SUYUNUN SANİYENİN ORTASINDA NE İŞİ VAR?

Sotibarın sulama suyu kışın fazla geldiği için yol boyunca akarak Sanayi’nin arkasından sanayinin ortasına doğru şelale gibi akıtılıyor. Bu su Ormanlı Orman Ürünlerinin olduğu yerde yapılan mazgallara veriliyor. Ancak burası dolgu topraktır. Toprak su ile doyduğunda yüzeye vuruyor. Oysa yanı başımızda bir dere var. O su neden dereye verilmiyor? Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz.

BU SU BORULARLA YANIBAŞIMIZDAKİ DEREYE AKITMAK O KADAR KOLAY Kİ?

Sotibarın Kışın kullanılmadığı sulama suyunu sanayiye gelmeden borularla dereye vermek zor değil. Bu konuyla ilgili İl Özel İdaresi mi? DSİ 26. Bölge Müdürlüğü mü) Çevre Ve şehircilik İl Müdürlüğü mü, hangi kurum ilgiliyse bir an önce gereğini yapsın. Çünkü su buraya aktıkça işyerlerinin arkasında bulunan TÜV’ün yanındaki araziyi bataklığa çeviriyor. Su burada toprağa batıyor ve dolgu alanını bozuyor.

Dilara Mobilya İşyerinin Sahibi Yusuf Yurdakul, “ Sanayinin arka tarafından suyu sanayiye akıtıyorlar. Böyle bir şey olur mu? Sotibar’ın sulama suyu yol boyunca geliyor, yolu da bozuyor. Buraya dökülüyor. Oysa yanı başımızdaki dereden alınan bu su aynı şekilde sanayi sınırlarına girmeden eski beton santralinin arkasından direk dereye akıtılabilir.

Bu o kadar zor bir şey değil. Bir an önce bunu yapsınlar. Yazıktır, burası çok zor şartlarda, büyük emekliler verilerek yapılmıştır. Yapanlardan yaptıranlardan Allah Razı olsun. Burayı korumamız lazım. Yüzlerce aile buradan ekmek yiyor. Başka ne söyleyeyim. Bu gerçekten ilgisizlik, umursamazlıktan

başka bir şey değil. Umarım bu haberden sonra İl özel İdaresi harekete geçer de bu su buradan akmaz. İlgilendiğiniz için teşekkür ediyorum.”dedi.

Ormanlı Orman Ürünlerinin bulunduğu saha bu dereden en büyük zararı gören alan oluyor. Su ile doyan toprak burada bataklığa, çamur deryasına dönüyor. Çamuru kurutmak için dökülen mucur da kısa sürede toprağa gömülüp kayboluyor. Özel İdare’nin sınırlarında bulunan bu sorunun en kısa sürede giderilmesi gerekiyor. Sanayi Esnafı, bu konularda çok duyarlı olan Artvin Valisi Ömer Doğanay’dan yardım bekliyor.