Doğu Karadeniz’in yaylalarında devam eden Yeşil Yol çalışmalarında dinamit kullanmanın yasak olduğu alandaki patlatmalı yönteme Milli Parklar Müdürlüğünün izin verdiği ortaya çıktı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacağı kaydedilen, 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol yapım çalışmaları sırasında kullanılan patlayıcıya bölgeyi korumakla yükümlü Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün izin verdiği ortaya çıktı.        Çalışmaların yapıldığı bölge, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor ve bu bölgede patlayıcı kullanmak yasak.

Yeşil Yol çalışma güzergâhındaki Rize Çamlıhemşin, Samistal-Yukarı Kavron-Aşağı Kavron ve Ayder Yaylaları, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor.

Aynı zamanda da 1. Derece Doğal SİT Alanı ve mera vasfında.

Bu bölgede patlatma yöntemiyle çalışma yapmak yasak, sadece yol yapımında doğaya en az zarar veren ekskavatör (kazı makinesi) kullanılmasına izin veriliyor.

Ancak bölge sakinleri projenin Yukarı Kavron, Samistal Yaylaları arası kısmında yapılan çalışmalarda patlayıcı kullanıldığını belgelemişti.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Avukat İbrahim Demirci bu işlemin sorumluları hakkında tüm yetkili kurumlara başvurarak suç duyurusunda bulunmuştu ve yetkili kurumlara hangi izne dayanarak bu işlemin yapıldığını sormuştu.

            ‘İzin Verilemez!’

Demirci’ye geçen günlerde yanıt veren Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü, Yukarı Kavron, Samistal Yaylaları arasında yeni yapılması planlanan yolların geçeceği sahaların önemli bir kısmının yüksek eğimli, dağlık ve blok halinde çok sert kayalık içerdiğini belirterek kazı makinesi kullanılarak yeni yol yapmanın imkânsız olduğunu ifade etti.  Müdürlük, çok sert kayalık alanlarda patlayıcı madde kullanılmasına izin verdiğini açıkladı.

Demirci, bölgenin Milli Parklar sınırında yer aldığını anımsatarak, “Böyle bir izin hangi gerekçeyle olursa olsun verilemez” dedi.